Marjan Pols de Pee

fytotherapie

Kruidentherapie

Wat is Fytotherapie ?

Kruidentherapie is een ander, makkelijker te begrijpen, woord voor Fytotherapie. Fytotherapie is een onderdeel van de natuurgeneeskunde. In de fytotherapie wordt gebruik gemaakt van geneeskrachtige stoffen uit planten. De kruiden brengen allerlei reacties op gang. Ze kunnen bijvoorbeeld het lichaam reinigen door het stimuleren van de uitscheidingsorganen. Met behulp van kruiden kun je bepaalde symptomen bestrijden en een proces van verandering op gang brengen. Dat houdt niet alleen een lichamelijke verandering in, maar kan ook een geestelijke verandering zijn. Geneeskrachtige planten of kruiden worden al duizenden jaren toegepast om de gezondheid te bevorderen. Ze werken op een natuurlijke manier in op het zelfgenezend vermogen van de mens.

Wat zijn kruidenprodukten ?

Fytotherapie houdt zich bezig met de behandeling van klachten en ziekten met kruidenprodukten, de zogenoemde fytotherapeutica. De gehele plant kan hiervoor worden gebruikt, of onderdelen ervan, zoals bijvoorbeeld de wortel, de bladeren, de schors, de bloem, het sap, de vrucht of de zaden.
Voorbeelden van soorten fytotherapeutica zijn: tinctuur (druppels), zalf of crème, thee, (etherische) olie, poeder, siroop, capsules of tabletten. Ze geven weinig of geen bijwerkingen (mits goed toegepast). Daarnaast hebben ze een holistische werking, dat wil zeggen dat ze niet alleen werken op het fysieke lichaam, maar ook op het mentale, geestelijke en energetische lichaam.

Wie maakt de kruidenprodukten ?

De fytotherapeutica die ik adviseer worden biologische geteeld door een erkend gespecialiseerd bedrijf: Biosfeer Groede