Marjan Pols de Pee

Natuurgeneeskundige ondersteuning

Kruidentherapie

Wat is kruidentherapie? 

Kruidentherapie is een ander, makkelijker te begrijpen, woord voor fytotherapie. Fytotherapie is een onderdeel van de natuurgeneeskunde. In de fytotherapie maken we gebruik van geneeskrachtige stoffen uit planten. Meer lezen over fytotherapie

Hoe kan ik jou helpen ?

Ik informeer jou graag goed over de mogelijkheden van het gebruik van kruiden. Kruiden zijn effectief, maar niet voor 100% en niet bij elke situatie. Ze zijn effectief als je het juiste kruid gebruikt en weet hoe ze je moet gebruiken. Ze kunnen gevaarlijk zijn als je er niet genoeg kennis over hebt. Bijvoorbeeld door niet het juiste kruid te gebruiken of doordat het kruid de werking van jouw medicijnen kan versterken of verzwakken.

Ik zoek samen met jou zo goed mogelijk uit hoe, waar en wanneer de klachten zijn begonnen. Inzicht in de oorzaak is belangrijk. Klachten ontstaan niet zomaar, ze willen jou iets vertellen. Een kruid heeft meerdere werkingen. Kruiden kun je op verschillende manieren gebruiken. Ook daarin bekijken we wat het beste bij jou past. Ik adviseer kruiden onder andere in de vorm van kruidentincturen, kruidentheeën, kruidenbaden, kruidenomslagen,  gemmotincturen en bachbloesem remedies.

Zelf aan de slag met kruiden ?

In boeken over geneeskrachtige kruiden en op websites over geneeskrachtige kruiden staan allerlei tips om zelf met kruiden aan de slag te gaan. Dit kun je vergelijken met het gebruik van zelfzorgmedicatie die je zonder recept bij een apotheek of supermarkt kunt krijgen. Met wat gezond verstand kun je hiermee je klachten verlichten en de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbeteren. Vaak gaat het hierbij wel om symptoombestrijding, het verlichten van je klachten en niet om het aanpakken van de oorzaak van het probleem.

Daar zit het verschil: bij een persoonlijk kruidenadvies naar aanleiding van een volledig consult word je als patiënt als hele persoon bekeken.

Kruidentherapie:
> is de basis
> hoort bij onze natuur
> is juist ook van deze tijd
> en reguliere geneeskunde vullen elkaar aan